Goedemorgen! Dit zijn de belangrijkste dingen die je vandaag moet weten

1. PvdA verrassend de grootste bij de Europese verkiezingen… Baudet stelt teleur

Terwijl de Europese verkiezingen vooraf op een nek-aan-nek-race tussen de VVD en Forum voor Democratie leken uit te draaien, is de PvdA volgens een exitpoll van Ipsos/NOS met behoorlijke afstand de grootste partij geworden.

De sociaaldemocraten halen onder leiding van eurocommissaris en lijsttrekker Frans Timmermans vijf en uiteindelijk misschien zelfs wel zes zetels, VVD en CDA beiden vier en FVD van Thierry Baudet drie.

“Een bizarre comeback”, reageerde partijleider Lodewijk Asscher. Het resultaat is goed nieuws voor de ambitie van Timmermans om de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie te worden.

FVD-leider Thierry Baudet is ondanks dat het “natuurlijk ietsje minder is dan de laatste peilingen” toch “heel tevreden en heel enthousiast” over de exitpoll. In een commentaar op de exitpoll vraagt De Telegraaf zich af of de controversiële uitspraken van Baudet eerder deze week over werkende vrouwen, abortus en euthanasie Forum stemmen hebben gekost.

Een telling door vrijwilligers van GeenPeil bij honderden stembureaus bevestigt de trend van de exitpoll. De officiële uitslag wordt pas in de nacht van zondag op maandag bekend als ook alle andere 27 EU-landen hebben gestemd.

2. Theresa May maakt waarschijnlijk vandaag bekend wanneer ze vertrekt

De positie van de Britse premier Theresa May staat zwaar onder druk. Naar verwachting maakt ze vandaag bekend dat ze binnen enkele weken opstapt. Ze overlegt deze vrijdag met de voorzitter van het invloedrijke ‘1922 comité’ dat Conservatieve parlementsleden vertegenwoordigt.

In verschillende Britse media wordt 10 juni genoemd als vertrekdatum. Ze zou dan nog premier zijn tijdens het staatsbezoek van de Amerikaanse president Donald Trump aan Londen van 3 tot 5 juni.

3. Honderden EU-burgers in het VK konden niet stemmen

Omdat de Brexit nog steeds geen feit is, moesten ook de Britten gisteren naar de stembus voor de Europese verkiezingen. In Groot-Brittannië is geen exitpoll gehouden, maar in de peilingen voorafgaand aan de verkiezingen ging de Brexit Party van Nigel Farage ruimschoots aan de leiding en werden de Conservatieven van Theresa May keihard afgestraft.

Honderden EU-burgers in Groot-Brittannië klagen dat ze vanwege administratieve problemen hun stem niet konden of mochten uitbrengen. Volgens The Guardian kan de Britse overheid daarvoor worden aangeklaagd.

4. China heeft 2 machtige wapens om terug te slaan naar de VS

In de handelsoorlog met de VS heeft China het probleem dat de Amerikanen China harder kunnen treffen met hogere importheffingen dan omgekeerd. De VS importeert immers veel meer spullen uit China dan omgekeerd. Maar China heeft twee andere wapens om terug te slaan, al snijdt het daarmee mogelijk zichzelf in de vingers.

Op de eerste plaats is China de grootste producent van zeldzame aardmetalen die wereldwijd worden gebruikt voor batterijen van smartphones, in computers en televisies. Amerikaanse bedrijven zoals techreus Apple en wapenfabrikanten als Raytheon zijn sterk afhankelijk van de aanvoer van zeldzame aardmetalen uit China.

Verder bezit China voor zo’n 1.200 miljard dollar aan Amerikaanse staatsobligaties. Als China overgaat tot grootschalige verkoop van Amerikaanse staatspapier stijgt de rente mogelijk in de VS, wat de Amerikaanse economie pijn kan doen. Maar tegelijk kan de Chinese munt, de renminbi, dan meer waard worden ten opzichte van de dollar… en dat is weer slecht voor de Chinese export.

5. Olieprijzen stabiliseren na flinke daling van 6 procent

Olieprijzen zijn fors gedaald deze week, maar stabiliseerden vrijdag op een niveau van ongeveer 68 dollar voor Brent-olie. Op weekbasis staat een verlies van ruim 6 procent op de borden. De reden van de daling is tweeledig: de toegenomen spanning in de Amerikaans-Chinese handelsoorlog doet vrezen voor afkoeling van de economische groei. En dat raakt de vraag naar energie. Verder bleek deze week dat Amerikaanse voorraden van ruwe olie onverwachts zijn gestegen.

Eerder deze maand was de olieprijs juist op gelopen tot een piekniveau van ongeveer 74 dollar. Aan de pomp is dat ook te zien. De gemiddelde benzineprijs lag in Nederland per 20 mei op 1,74 euro per liter, blijkt uit gegevens van het CBS. Voor diesel lag de gemiddelde prijs op 1,40 euro per liter. Als de daling van de olieprijs van de afgelopen dagen beklijft, zou dat ook weer invloed moeten hebben op benzine- en dieselprijzen.

6. ‘Voortbestaan NPO 3 in gevaar’

Door een hoop onenigheid in Den Haag en in Hilversum dreigt de publieke omroep in financiële problemen te komen, meldt Trouw. Bij de publieke omroep komen steeds minder reclame-inkomsten binnen, waardoor er al eerder tekorten ontstonden. Het kabinet-Rutte 3 besloot die vorig jaar eenmalig aan te vullen, op voorwaarde dat de NPO met een plan zou komen om in de veranderende advertentiewereld toch genoeg geld te verdienen. Maar dat plan is er nog niet.

Tot overmaat van ramp is ook niemand het eens over wat er met NPO 3 moet gebeuren: de VVD zou het kanaal het liefst willen opheffen, maar daar gaat de politiek niet over. Daarom is het ook een optie om het om te vormen tot een platform voor regionale omroepen. D66 is daar juist fel tegen. Kortom: wat er in de toekomst met de NPO gebeurt, is nog compleet onduidelijk.

7. Geavanceerd fermentatievat voor biobrandstoffen haalt 2 miljoen euro op

Delft Advanced Biorenewables (DAB), een spin-off van de TU Delft, heeft 2 miljoen euro aan groeigeld opgehaald. Het bedrijf werd in 2012 opgericht om zich te richten op een efficiëntere productie van brandstoffen en grondstoffen uit biomassa. Dat productieproces is nu nog erg omslachtig, maar DAB heeft een eigen scheidings- en reactortechnologie ontwikkeld waarmee het omzetten van organisch materiaal naar brandstoffen en chemicaliën veel sneller gaat – en dus ook goedkoper wordt. Met het geld wil DAB meer mensen aannemen en op zoek naar meer klanten.

8. Vakantie boeken? Doe dat 8 tot 4 weken van tevoren

Als je acht tot vier weken voor vertrek een vakantie boekt, ben je gemiddeld 15 procent goedkoper uit. Dat concludeert Vakanties.nl, dat gedurende een jaar 20 miljoen prijzen van verschillende reizen vergeleek. “Boeken voor vertrek in juli, doe je dus uiterlijk in juni. Handig, want het vakantiegeld is net gestort”, aldus Judith Eyck, directeur van de vakantiesite.

Nieuws inhalen? Lees dan de belangrijkste punten van gisteren terug.

 

Dit zijn de best gelezen verhalen op Business Insider van donderdag:

 

Blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws over ondernemen, carrière, personal finance en technologie. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!